V meste by sa mali v ďalšom odbobí dokončiť začaté projekty

11.11.2010 Stará Ľubovňa

Stará Ľubovňa (TASR) – Podľa súčasného primátora Starej Ľubovne Valéra Jaržembovského je dôležité, aby sa v nastávajúcom volebnom období dokončili začaté projekty.
„Ide o revitalizáciu centra mesta, rekonštrukciu resp. obnovu materskej školy, dostavbu zimného štadióna, rekonštrukciu a dostavbu športovej haly, “ objasnil primátor.
Okrem toho sa chce primátor, ktorý na post najvyššieho predstaviteľa mesta kandiduje aj v novembrových komunálnych voľbách, v nasledujúcom období venovať dobudovaniu infraštruktúry. „Ide o dopravnú infraštruktúru, ide o tzv. obchvatnú komunikáciu Levočská-Prešovská, ktorá je projekčne a majetkovoprávne v podstate pripravená, “ priblížil Jaržembovský. Pôjde však o cestu 3. triedy, takže ďalej už musí pokračovať Prešovský samosprávny kraj.
Podľa neho je tiež dôležité pokračovať vo výstavbe bytov nižšieho štandardu. „Pretlak istej sociálnej skupiny do centra mesta je už taký, že to spolužitie nebude dlho udržateľné, “ zdôvodnil primátor. V súčasnosti je v Starej Ľubovni len azylový dom a ten sa nachádza práve v bezprostrednom centre mesta.
Samospráva už začala budovať na svojom okraji komplexnú bytovú výstavbu pre sociálne slabšie skupiny, v prvej etape ide o 156 bytových jednotiek. „Vykúpili sme pozemky za viac ako 360.000 eur, je schválené územné rozhodnutie na výstavbu inžinierskych sietí, na to je však potrebný ďalší milión eur, čo mesto z vlastných zdrojov nezvládne, “ zhodnotil primátor.
Nájomných bytov v Starej Ľubovni je dohromady takmer 50, ďalších 76 bytových jednotiek je v tzv. Lentilke na sídlisku západ. Primátor si vie predstaviť, aby sa pokračovalo vo výstavbe, o byty však musí byť dostatočný záujem. „Počet žiadostí formálne evidovaných o pridelenie bytu je okolo 150. Počet reálnych žiadostí tých, ktorí sú schopní prísť do tohto bytu, splácať ho a udržiavať ho, je podstatne menej, “ konštatoval Jaržembovský.
„Ľubovňa má čo ponúknuť a ponúka, ja si myslím, že primerane sa cestovný ruch rozvíja, “ povedal Jaržembovský na margo rozvoja turizmu v regióne. Privítal by však komplexnejší systém pre všetky regióny. V tejto súvislosti je podľa neho dôležité nadviazať na cezhraničnú spoluprácu s Poľskom. „Ľubovňa má bohatú históriu prepojenú s Poľskom, Poliaci túto oblasť považujú takmer za svoju, “ doplnil primátor. O tom svedčí aj návštevnosť regiónu, pretože gro návštevníkov tvoria Poliaci. Podľa neho sa dá s nimi pracovať na veľmi dobrej úrovni v oblasti turizmu, marketingu, kultúry, športu a histórie, horšie je to už v ekonomickej sfére. „Ľudovo povedané oni veľmi neradi púšťajú perie, myslím si, že časom sa však rozbehne aj táto sféra, “ uzavrel Jaržembovský.
 

Vyberte región